S.S.S.

ÇEKİ DEMİRLERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Çeki demiri nasıl ruhsata işletilir?

Çeki demiri öncelikle CE belgeli ve TSE montaj yetkisine sahip kişilerce montajı yapılmalıdır.
Çeki demiri montajı yaptırdıktan sonra tarafımızca sizlere çeki demiri projesi hazırlayıp veriyoruz daha sonra bölgenizde bulunan TSE Araç kontrol merkezine gidip aracınızla birlikte evraklarınızı kontrol ediyorlar, daha sonrakontrol sonrası size verilen raporla notere gidip çeki demirinizi rusata işletiyorsunuz. İşlem bu kadar basit ….

Çeki demiri nedir?

Araçlarda kendi başına hareket kabiliyetine sahip olmayan karavan, römork gibi donanımların taşınması için gerekli olan ekipmana çeki demiri denir. Römork kancası olarak da bilinir. Metal kanca şeklindedir ve aracın arkasına takılır.

Çeki demiri ne işe yarar?

Çeki demiri önceden diyebiliriz ki ticari araçlarda yük römorku çekmek için kullanılırdı fakat artık yoğun iş hayatı ve stresli çalışma bizleri doğaya çekmeye başladı artık çeki demiri ticari kullanımdan çıkıp bizi karavanla tatile römorklarla bağ bahçe işlerine itti bu sebepten dolayı artık çeki demiri bizim için bir keyif işi oldu hafta sonları karavanımızla bir tatil yapmaya yada bahçemize malzeme taşımaya yarar. Bizi doğaya bağlar.

Her araca çeki demiri takılabilir mi?

Aracın teknik şartnamesinde römork çekebileceği belirtilen her araca, çeki demiri takılabilir.

Çeki demiri montajı aracıma zarar verir mi?

Çeki demiri takılırken aracınıza herhangi bir kesme, delme veya kaynak işlemi uygulanmaz. Çeki demiri, otomobil üreticisinin hazırlamış olduğu bağlantı noktalarına vidalanmak suretiyle, aracınıza monte edilir.
Çeki demirinin sökülmesi durumunda geride herhangi bir iz kalmaz.

Çeki demirini ruhsata işletmezsem ne olur?

Trafik ekibi, çeki demirinizin ruhsata işlenmediğini tespit ederse, size en düşük trafik cezası kadar cezai işlem uygular. Ancak bir trafik kazasına karışmanız durumunda, suçlu durumuna düşmeniz kaçınılmazdır.

Aracımla kaç kg’ a kadar römork çekebilirim?

Aracınızın frenli ve frensiz çekebileceği römork kütlesi, aracınızın teknik belgesinde belirtilmiştir. Ancak aracınızın ve römorkun yürür aksamının ve frenlerinin durumu bu değerlerin değişmesine sebep olur.

Römork çekerken nelere dikkat etmeliyim?

a) Römork dengeli yüklenmiş olmalıdır; çeki demirine binen düşey ağırlık otomobillerde en çok 75 kg olmalıdır.
b) Aracınızın ve römorkunuzun yürür aksamı sorunsuz olmalıdır.
c) Çeki topuzuyla, römorkun kaplininin ölçüleri aynı olmalıdır.
d) Römorkun soket bağlantısıyla, aracın soket bağlantısı aynı normda olmalıdır.
e) Boş römork ile seyrederken (römork boş olduğu zaman, bozuk yol koşullarında zıplama hareketi yapabilir.) daha dikkatli olunmalıdır.

Çeki demiri arkadan kazalarda aracımı korur mu?

Çeki demirleri, aracı koruma fonksiyonu düşünülerek tasarlanmamıştır. Ancak çeki demirli araçların, arkadan darbelerde, diğer araçlara oranla daha az zarar gördüğü tespit edilmiştir.

 Çeki demiri yerinden çıkabilir mi?

Ne sabit, ne de geçmeli çeki demirlerinin, doğru montaj edildikleri takdirde, yerlerinden oynamaları bile söz konusu değildir.

Römork çekerken hızımız ne kadar olmalıdır?

Römork çekerken; birçok etken sürüş hızını etkiler. Römorkun ve aracın ağırlıkları, römorkun aerodinamik yapısı, yolun durumu vb.
Güvenli bir sürüş için, römorklu seyir için belirlenen hız limitini aşmamak önemlidir.
En önemli nokta ise, gerektiği anda güvenli bir şekilde durabileceğimiz hızda seyretmektir

Aracıma neden çeki demiri taktırmalıyım?

Römork ile taşımacılık, son tüketicinin tercih edebileceği en ucuz yük taşıma yoludur. Bu sebeple, Avrupa’da ki her 5 aracın 3’ünde çeki demiri mevcuttur.
Tekne, motosiklet, ATV gibi araçlarınızı, kimseye bağlı kalmadan istediğiniz yere götürebilirsiniz.

ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir